İçeriğe geç

Yavrak Nedir Ne Demek

Yavlak ne demektir?

Yavlak: Clauson, sözcüğün *yav kökünden türeyen yavla- fiilinden türediğini ve yavz sözcüğüyle anlamsal bir bağı olduğunu belirterek, “kötü”, “şeytan” anlamına gelen sözcüğün zamanla “çok”, “aşırı”, “aşırı” anlamlarını kazandığını açıklamıştır (1972, s. 876).

Yavşa ne demek?

Yavşan (Artemisia), Asteraceae familyasından, 200-400 türe sahip, genellikle Kuzey ve Güney Yarımküre’de kurak veya yarı kurak habitatlarda yetişen, dayanıklı otsu veya çalımsı bir bitki cinsidir.

Yavçı ne demek?

Oğullarını evlendirmek isteyenler, araşçı-dimçě denilen “çöpçatan” vasıtasıyla gizlice, uygun gördükleri kişilerin kızlarını sormak üzere bir “kâhin” gönderdiklerini bildirirler.

Yavlak ne demek TDK?

Erdal, söz konusu kelimeye ilişkin değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Yazılı Türk dillerinde bulunmayan yavlak kelimesinin temel anlamı ‘kötü’dür. Orhon ve Uygur yazıtlarında ‘kötü, şeytan’ anlamını taşımaya devam eden bu kelime, Karahanlı Türkçesinde de bu anlamıyla bulunmaktadır.

Yabuz ne demek?

Der.), “iri, basık burunlu” (Kamus-ül-Ervam), yabuz “boynuzları kırık dombay” (A. Der.), yabuç “yatan, eğri (hayvan)”, “ayaklar”. “Der., hayvan” (ed.), “biçim olarak birbirine zıt olmayan, dışa doğru kıvrık” (insan, hayvan).

Yabız ne demek?

[1] Kötü, kötü, kötü.

Şıllık ne anlama gelir?

Şıllık, Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlıdır. Şıllık tatlısı isminin etimolojik kökeni, Kürtçede “yaş” (yaş) kelimesinin karşılığı olan Şil (Şıl) kelimesinden türemiştir. Şanlıurfa ve Adıyaman yöresinde ıslak mantı olarak bilinir. Dökülen karışıma ceviz sarılır, şerbetle karıştırılarak servis edilir.

Yabik anlamı ne demek?

Takla atamayan, pantolon giymeyen, bildiğimiz gibi caminin önünde dolaşan, yüz hatları olmayan, canlı renkli ve 1 ila 5 lira arasında satılan sade güvercin. Ayrıca Ankara bölgesinde bir hitap şeklidir. Angara Bebesi’nin sıkça kullandığı bir kelimedir.

Ya Vehep ne demek?

El-Vehhab isminin anlamı aşağıda açıklanmıştır. – Karşılığında hiçbir şey almadan cömertçe veren. – Vehhab, Allah’ın veren ve çok bağışlayan olduğu anlamına gelir. Bu, hiçbir hakkı olmadığı halde yarattıklarına çok şey veren anlamına gelir.

Tatar ne anlama gelir?

Tatar postacı anlamına gelir. İlk anlamlarından biri tamamen farklıdır ve Türk kabilesi anlamına gelir. Tatar kelimesinin bir diğer anlamı ise çiçek şeklinde, yani açılmamış tomurcuktur. Tüm cümleden, çok çeşitli anlamları olan Tatar kelimesinin anlamını tahmin edebilirsiniz.

Yavutmak ne demek?

Derleme Sözlüğü’nde yavuhmak, yavukmak “ısınmak, alışmak”, yavutmak “şaşırmak, aptalca davranmak” makaleleri yer almaktadır (DS XI: 4207, 4208).

Ya Veyl ne demek?

Bazı çalışmalarda veyl kelimesi en uygun Türkçe karşılık olarak “yazıklar olsun size” ve “Yazıklar olsun size!” şeklinde çevrilmiştir. Kelimenin anlamının “şöyle çevrilmesi uygundur” şeklinde daraltılmasına karar verilmiştir.

Yelkin ne demek?

Kuzu ve buzağılarda beyaz kas hastalığı, tavuklarda eksüdatif diatez, etobur ve otçullarda sarı yağ hastalığı, formülasyonda bulunan etken maddelerin eksikliği veya yokluğu sonucu oluşan düşük döllenme ve verim gibi kas distrofilerinin tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır.

Yapaz ne demek?

[1] Kalın, kısa ağaç. [2] Toprağı bir tarafa eğmek için saban törpüsüne takılan kalın bir tahta parçası. [3] Fayanslı ve sert zeminler için saban.

Özdek ne demek TDK?

Malzeme: ağaç kütüğü, gövde.

Eski Türkçe üküş ne demek?

İstihbarat teşkilatlarının Türk olmadığını söylediniz. Akıl, yetenek, zekâ, soy, kabile, statü: eşdeğeri “ukush”. Bu kadar çok farklı kavram için tek bir kelime saçmalıktır. UKMAK > UKUSH ..

Kolmaş ne demek?

Yunus bazen kendini kolmaş (geveze) bazen de keleci (toplumsal) olarak görür.

Yavuz eski dilde ne demek?

Yavuz kelimesi uzun yıllardır “kötü” ve “şeytani” anlamında kullanılmıştır. Eski Türkçede yavmak fiili kötü bir şey yapmak anlamına gelir. Yavuz ismi kötü bir şey yapan ve karşı tarafa zarar veren kişi anlamına gelir.

Aynileşmek ne demek?

Günümüz evliliklerinin temel sorunu budur: “Eşitlik”, eşin bir süre sonra eşini “kendisi olarak değil, kendisi olarak” görmeye başlaması anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir