İçeriğe geç

Arapça Mahzuf Ne Demek

Mahfuf ne demek?

(ﻣﺤﻔﻮﻒ) sıf. (ar. ḥaff maḥfūf “çevrelemek” fiilinden) Çevrilmiş, kuşatılmış: Kalbim üzüntü içindeydi / Afitâbım (Muallim Nâci) öfkeye kapıldı.

Mahbup Arapçada ne demek?

Kelime en geniş anlamıyla “sevilen” anlamına gelir. Bu nedenle, sevilen herkes veya her şey sevilebilir: peygamberler, dini liderler, çocuklar, arkadaşlar, yiyecekler, vb. 3. Kelimenin genel anlamı “en sevilen, sevgili”dir.

Mahzuf fiil ne demek?

“Bir ismin saklı bir fiile tahsis edilmesidir.”19 Burada yasaklama anlamı, yapanın kaçınması ve tahzîrin i’râb yönü ifade edilmekle birlikte, tahzîr üslubundaki lafız değil, üslubun kendisi tanımlanmaktadır.

Mevsuf ne demek Arapça?

Karakteristiği verilen isim mavsuf yani men’ut; karakteristiği ise sıfat yani na’t olarak adlandırılır. Şimdi bu iki öğeye örnek sıfat öbekleriyle bakalım: (اَلْقَلَمُ الْجَدِيدُ ) “yeni kalem” anlamına gelir ve bir sıfat öbeğidir. Burada “el-kelam” kelimesi “mawsuf”tur.

Mahfı ne demek?

Mahfî kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Hafî” kelimesinden türemiştir ve “gizli, saklı, kilitli” anlamına gelir.

Mehayif ne demek?

Osmanlı İmparatorluğu’nda merkezden gönderilen yargıçlar tarafından yürütülen adli soruşturmalar için kullanılan bir terimdir. Yargıç, hukuki uyuşmazlıklar ve davalar hakkında karar vermek üzere devlet tarafından atanan bir görevlidir.

Mahbuba Arapça ne demek?

(ﻣﺤﺒﻮﺑﻪ) i. (Ar. maḥbūb, maḥbūbe’den) Sevgili kadın, dişi âşık, sevgili: Gel ey sevgili, Çi’den / Bu tatlı köşkten (Yahyâ Kemal).

Mahbup hangi dilde?

Arapçadaki ḥbb kökünden gelen maḥbūb محبوب “sevgili, sevgili” kelimesinden türemiştir.

Mahmul ne demek Arapça?

Arapça kökenli olan “مَحْمُول” (maḥmūl) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Mahmul” kelimesi, yüklenen veya taşınan bir şeyi ifade eder. Bu kelime genellikle bir yükün veya nesnenin bir araç, bir hayvan veya bir insan tarafından taşındığı durumları tanımlamak için kullanılır.

Arapçada mahallen merfu ne demek?

Cümle kurulurken bu unsurun, cümlede hangi unsur olursa olsun yapması beklenen eyleme mahalle (yani bulunduğu yere göre) Merfû, mahalle Mansûb veya mahalle Mecrûr denir.

Arapçada hazf ne demek?

Hazf, bir kelime veya cümleden bir veya daha fazla unsurun çıkarılması olarak tanımlanabilir. Karinenin mevcut olup olmamasına bağlı olarak uygulanabilen i’caz için önemli bir seçenek olarak ortaya çıkmaktadır. Hazf kelamcısının tercihi dış çevre ve dil bilgisi gibi nedenlerle yapılabilir.

Müzaf ne demek?

muzafun ileyh muzaf (مَلِكُ النَّاسِ) “halkın kralı” anlamına gelir. Burada “melik” kelimesi muzaf, yani tamamlayıcı kelimedir.

Meftuh Arapça ne demek?

Fethedildi. Yakalandı ve esir alındı. Gr: Mektup üstünlük derecesiyle okundu.

Muzaaf muzafun ileyh ne demek?

En az iki ismin bir araya gelmesiyle oluşan bir cümleye isim öbeği denir. Arapçada, cümlenin ögelerinin tamamlayıcısı muzâf (فاضُم) ve tamamlayıcısı muzâfu’n-ileyh (هيلإ فاضُم) olarak adlandırılır. Türkçeden farklı olarak, Arapçada önce tamamlayıcı sonra tamamlayıcı kullanılır.

Mefkud Arapça ne demek?

Sözlükte “yok, yitik, kayıp” anlamlarına gelen mafkûd kelimesi, kayıp olan ve hayatta olup olmadığı hakkında bilgi bulunmayan kişiyi ifade eder (Lisânü’l-ʿArapça “fḳd” md.; aynı kökten gelen sülâsî fiili “kaybetmek ve aramak” anlamında da kullanılır, dolayısıyla mafkûd kelimesi “kaybolan ve aranan”dır…

Muhaffef ne demek?

Muhafazakâr kelime; Dilde hafif ve hoş gelen kelime demektir. Harften sonra gelen susmanın zaruri sebebi med cezm ise, yani aynı surenin iki ayrı ayetinde geçen آلْآنَ kelimesi bu tür zaruri medd-i’ye örnektir.

Müzaf ne demek?

muzafun ileyh muzaf (مَلِكُ النَّاسِ) “halkın kralı” anlamına gelir. Burada “melik” kelimesi muzaf, yani tamamlayıcı kelimedir.

Mutaf ne anlama gelir?

Açıklama: Keçi kıllarını iplere örerek çeşitli ürünler yapan zanaatkarlara Mutaf denir. Keçilerden kesilen kıllar renklerine göre gruplandırılır ve gevşetilir.

Muharref ne demek din?

İlahi vahye dayanan, ancak asli yapısını koruyamayan dinlere (Yahudilik, Hıristiyanlık) “çatışmalı dinler” denir, yani değiştirilmiş veya çarpıtılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Azeri Escort