İçeriğe geç

Savcıya Ifade Nasıl Verilir

Savcı ifade verdikten sonra ne olur?

Savcı tarafından ifadesi alındıktan ve soruşturma süresince toplanan deliller ve ifadeler değerlendirildikten sonra savcı, şüphelinin cezalandırılması için iddianame düzenler veya şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar vererek şüpheliyi takipsizlik kararıyla düşürür.

Savcı ifadeye nasıl çağırır?

Şüphelinin ifade vermeye çağrılması, şüphelinin önce emniyet müdürlüğüne, jandarma karakoluna, karakola veya Cumhuriyet savcılığına çağrılmasıyla yapılır. İfadesi alınacak kişi çağrıyla çağrılır; çağrılma sebebinin çağrılan kişiye açıkça bildirilmesi gerekir; gelmezse zorla getirilmiş sayılır (CMK m. 11).

Savcılık ifadeye kaç gün içinde çağırır?

Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre sınırı 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması gerekir.

Savcı avukatsız ifade alabilir mi?

Aynı zamanda, kişinin avukatı olmadan yapılan beyan, hakim veya mahkeme önünde doğrulanmadığı sürece kararın dayanağı olarak kullanılmayacaktır. Avukatınız olmadan beyanınız alınırsa, beyanlarınızı mahkemede doğrulamadığınız sürece kararın dayanağı olarak kullanılmayacaktır.

Savcıya ifade vermek sicile işler mi?

Eğer ifade vermek için polis karakoluna veya savcılığa çağrıldıysanız, bu durum veya verdiğiniz ifade hiçbir şekilde sabıka kaydınıza işlenmeyecektir. Sadece tanık olarak görünmemeniz durumunda hakkınızda tutuklama emri çıkarılırsa, bu tutuklama emri polisin GBT (Genel Bilgi Arama) sistemine işlenecektir.

Sanık ceza alır mı?

Hakkında şikayette bulunulan ve hakkında işlem talep edilen kişi savcılık düzeyinde şüpheli durumuna gelir, ancak ceza davası açıldığında savcılık düzeyinde sanık durumuna gelir. Kısaca sanık, ceza davasında yargılanan kişidir.

Savcılık neden fotoğraf ister?

Teşhis, şüpheli veya sanığın kimliğinin belirlenmesi veya fotoğrafının mağdur veya tanığa gösterilerek, onun kim olduğunun veya suçun gerçek faili olup olmadığının belirlenmesi işlemidir.

İfade için polis arar mı?

Polis memurları ifade verme talimatı aldıklarında, kişiyi makul bir süre içinde ifade vermeye çağırırlar. Bu süre değişebilse de ortalama 7-10 gün olabilir. Ancak, belirli olaya bağlı olarak, kişi hemen gözaltına alınabilir.

Savcılığa şikayet kaç günde sonuçlanır?

Savcı şikayet ve delillere dayanarak dava açmaya karar verirse, yargılama süreci başlar. Dava açıldıktan sonra, mahkeme genellikle 2 ila 6 ay içinde bir duruşma tarihi belirler, ancak bu süre davanın niteliğine ve mahkeme duruşmalarının yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir.

Savcılığa şikâyet edilen kişiye ne olur?

Cumhuriyet savcılığına şikayette bulunan kişiler mahkemeye çıkarılmazsa emniyet müdürlüğünde ifade verirler. Şüpheliler yani Cumhuriyet savcılığına ihbar edilenler ifadelerini verdikten sonra Cumhuriyet savcılığı tarafından sorguya alınır.

İfadeye en geç ne zaman gidilir?

İfade vermeye gitmezsem ne olur: Kişinin ifade vermesi için usulüne uygun olarak çağrılmış olmasına rağmen gelmemesi durumunda zorla getirilmesine karar verilir. Bu kişi ya polis karakollarında tutuklanabilir ya da iş yerinden veya evinden alınabilir. Elbette zorla getirilen kişi en geç 24 saat içinde ifade vermek zorundadır.

Sanık ifadeye gitmezse ne olur?

Kanıt vermek zorunlu mudur? Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre, bir kişi tanık olarak çağrıldığında, ister sanık ister davacı olarak, kanıt verme zorunluluğu yoktur; başka bir deyişle, bir kişi sessiz kalma hakkına sahiptir. Ancak, ifadeye gelmemek bir suçtur ve kişi yasal olarak ifadeye katılmakla yükümlüdür.

Savcı ifadeyi aldıktan sonra ne olur?

Savcıya ifade verildikten sonra ne olur? İfade tamamlandıktan sonra savcı dosyayı değerlendirir ve suçla ilgili yeterli delil olup olmadığını kontrol eder. Yeterli delil varsa savcı şikayette bulunmaya karar verir ve iddianame düzenler. İddianame mahkemeye sunulur ve mahkeme tarafından kabul edilirse yargılama başlar.

Savcı hangi durumlarda kamu davası açar?

Savcı hangi durumlarda kamu davası açar? Savcı bir suçun işlendiğine dair yeterli delil aldığında kamu davası açar. Kamu davası, kanunen suç sayılan ve topluma veya devlete zarar veren eylemler işlendiğinde açılır.

Savcı ifadeyi nasıl alır?

Savcı ifadeyi kendisi alabilir veya kolluk kuvvetleri savcının talimatları üzerine bunu yapabilir. Savcı ifade almakla yükümlü değildir. Savcı sadece kolluk kuvvetlerinin ifadesine dayanarak veya şüpheli/sanığın ifadesini hiç almadan suçlama getirebilir.

Savcılığa suç duyurusu yapıldıktan sonra ne olur?

Suç duyurusunda bulunduktan sonra Cumhuriyet Savcılığı bir suç işlenip işlenmediğini araştırır. Suç işlendiği tespit edilirse Cumhuriyet Savcılığı soruşturma açar ve yargılama devam eder. Herkesin yasal hakları olduğunu ve suç duyurusunda bulunmanın bu hakları kullanmanın önemli bir parçası olduğunu unutmayın.

Savcı neye karar verir?

Cumhuriyet savcısı; ihbar, şikâyet veya başka bir yolla hukuka aykırı bir durum tespit ettiğinde, konuyu kanun çerçevesinde inceleyen ve araştırma ve soruşturma yapan kişidir. Cumhuriyet savcıları, şikâyet olmasa bile kanunen kamu davası açılması gereken hâllerde araştırma ve soruşturma yapabilirler.

Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer?

Soruşturmanın tamamlanması için yasal bir zaman sınırı bulunmamakla birlikte, soruşturmanın belirli olayın niteliğine bağlı olarak makul bir süre içinde tamamlanması gerekir. Soruşturma 1 ay veya 1 yıl sürebilir. Ancak soruşturmanın süresi alınacak önlemlerle orantılı olmalıdır.

Savcı iddianamesinden sonra ne olur?

İddianame kabul edildikten sonra kamu davası açılmış ve kovuşturma aşaması başlamıştır. İddianame sanığa (soruşturma aşamasında sanık olarak anılan ve şimdi sanık olarak anılan kişiye) celp ile birlikte gönderilir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Silahta Yay Ne Işe Yarar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Azeri Escort