Banyo bittikten sonra abdest alınır mı?
Gusül abdesti de kapsadığından, abdesti bozacak bir durum olmadıkça daha sonra abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Aişe, Resûlullah’ın (s.a.s.) gusülden sonra abdest almadığını rivayet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
Abdest almadan namaz kılınır mı?
Bu nedenle, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) bilerek veya unutarak bir namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer bilerek abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
Duştan sonra gusül abdestiyle namaz kılınır mı?
Gusül abdesti de içerdiğinden abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Aişe, Resûlullah’ın (s.a.s.) yıkandıktan sonra abdest almadığını rivayet etmiştir (Tirmizî, Tahâret, 79).
Cünüp iken namaz abdesti alip namaz kılınır mı?
Necis olan bir kimse, namaz kılmak, Kur’an okumak gibi ibadet ve taatleri yerine getiremeyeceğinden, ilk fırsatta abdest alarak namaz kılmasına engel olan bu durumu ortadan kaldırmaya çalışmalıdır.
Duş aldıktan sonra namaz abdest almaya gerek var mı?
Cevap: Eğer yıkanmak bedeni temizlemek içinse abdest yerine geçer.
Banyoda boşaldıktan sonra abdest alınır mı?
Tuvalete idrar yaptıktan sonra kaçırmayan ve beklemeden hemen yıkanan kişilerde herhangi bir sakınca yoktur.
Gece ilişkiye girip sabah abdest almak günah mıdır?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bundan dolayı kadınlar da, erkekler gibi, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık gördüklerinde abdest almaları gerekir.
Her namazda abdest almak şart mı?
Fetva Kurulu, ilk abdestte farz veya nafile bir namaz kılınmadıkça abdesti tekrar almanın sünnet olmadığına hükmetti.
Abdest alamayan nasıl namaz kılar?
Buna göre abdest alma imkânı bulamayan ve kendisine yardım edecek kimsesi de bulunmayan bir kimse, teyemmüm alarak namazını kılar.
Ağza almak guslü bozar mı?
Bir koca karısına oral seks yapar ve meni boşalırsa, cinsel sağlık hukukuna göre gusül gerekir; ancak sadece meni (meni öncesi sıvı) gelirse sadece abdest almak gerekir ve meniyi yıkamak gerekir.
Cünüp uyuduğunda ne olur?
Mesele 1598 – Ramazan gecesi cünüp olan bir kimse, sabah ezanına kadar uyanamayacağını bilirse, ihtiyat gereği uyumamalıdır. Ancak uyur da sabaha kadar uyanmazsa, o günün orucunu tamamlamalıdır. Ayrıca hem kaza, hem de keffaret farz olur.
Cinsel ilişki sonrası namaz kılınır mı?
Bunun için bir süre beklemeli ve hemen abdest almalısınız. Abdestten sonra bir erkek veya kadının cinsel organından sıvı gelirse, tekrar abdest alınamaz. Böyle bir durumda abdest geçersizdir ve namaz veya diğer ibadetler için abdest almaları gerekir.
Düşünerek gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?
Ancak hastalarda bu ıslaklık dışarı atılıp bırakıldıktan sonra vücudun gevşemesine gerek yoktur; şehvetle gelirse meni gibidir. Şaka veya şehvetle kadının kendisinden gelen ıslaklık temizdir, gusül gerektirmez ve abdesti bozmaz.
Cenabet olup olmadığını bilmeden namaz kılınır mı?
Birinci hâl, su bulunmaması, ikinci hâl ise hastalık veya hastalık teşekkülünden endişe edilmesi hâlidir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için (11973) numaralı sorunun cevabına bakınız. Ancak unutkanlık veya cehalet sebebiyle abdestsiz namaz kılınırsa günah yazılmaz.
1 gün cenabet olmak günah mıdır?
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), bir müminin necis olmakla (maddi olarak) necis olmayacağını bildirmiştir (Buhari, Gusül, 23). Ancak, necis bir kimsenin namazını bitirebilmek için yıkanmayı geciktirmesinin haram olduğu belirlenmiştir. El ve ağız yıkanmadan yemek ve içmek mekruh sayılmıştır.
Banyodan sonra gelen akıntı abdesti bozar mı?
Bu akıntı rahimden değil, alttan gelir ve necis maddelerle karışmaz. Bu sebeple temiz olduğu düşünülen bir akıntı abdesti bozmaz ve ketenle kirlenmesi de namaza mani olmaz.
Gusül abdesti alınmazsa ne olur dinen?
Ancak cünüp olan bir kimsenin namazını bitirebilmek için yıkanmayı geciktirmesinin haram olduğu tespit edilmiştir. El ve ağzını yıkamadan yemek ve içmek mekruh sayılır. Zaruret olmadıkça cünüp olan kimse yolculuk yapmamalı, yemek yememeli ve içmemelidir. Gusül abdesti ilk fırsatta alınmalıdır.
Gusül yerine normal abdest alsak olur mu?
Din İşleri Yüksek Kurulu teyemmümü, bazı durumlarda abdest ve guslün yerini alan ve yalnızca belirli bir mazeret olduğunda yapılabilen istisnai bir uygulamadır. Abdest ve gusül için su yoksa veya kullanmanın bir yolu yoksa, her ikisini de yerine koymak için teyemmüm yapılır.
Gusül abdesti almayı unutursam ne olur?
Cünüp bir kimse su veya yıkanacak uygun bir yer bulamazsa ne yapmalıdır? Yıkanacak su bulamayan veya soğukta abdest alırsa hastalanacağını düşünen veya gusül alacak uygun bir yer bulamayan necis bir kimse, namazını teyemmüm ederek kılar.