Sözleşme tek taraflı hukuki işlem midir?
Borçlar Kanunu’nun 1. maddesine göre sözleşme, iki tarafın karşılıklı ve uyumlu irade beyanıyla akdedilen hukuki bir işlemdir. Sözleşmeden bahsettiğimizde, esasen bir borç sözleşmesi, yani bir veya her iki taraf için borç yaratan bir sözleşme kastediyoruz.
Tek taraflı hukuk işlemleri nelerdir?
Yalnızca bir kişinin irade beyanıyla sonuçlanabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlemler denir. Örneğin, bir vasiyetname oluşturulması, bir vakıf kurulması, bir sözleşmenin tanınması, iptali ve iyileştirme hakkının kullanılması tek taraflı hukuki işlemlerdir. Etkili olabilmesi için, birkaç kişinin irade beyanına çok taraflı hukuki işlem denir.
Sözleşme tek taraflı olur mu?
Tek taraflı bir sözleşmede, kabul belirtilen eylemin gerçekleştirilmesiyle belirtilir. Resmî sözlü veya yazılı kabul gerekli değildir. Sözleşme, teklif sahibinin teklifte belirtilen eylemi tamamlamasıyla akdedilir.
Sözleşme iki taraflı mıdır?
Sözleşme taraflarına alacaklı ve borçlu denir. Kural olarak, bir sözleşmede en az bir alacaklı ve bir borçlu bulunmalıdır. Ancak, birden fazla kişinin alacaklı ve/veya borçlu tarafını oluşturması da mümkündür. Bu durumda, sözleşme iki taraf arasında akdedilir.
Sözleşmenin hukuki niteliği nedir?
Türk Borçlar Kanunu’nun 1. maddesine göre sözleşme, iki tarafın karşılıklı ve uyumlu irade beyanıyla akdedilen bir hukuki işlemdir. Tarafların bir sözleşme akdederken aradıkları hukuki sonuç bir borcun doğması ise, bu durumda borç doğuran bir sözleşmedir.
Sözleşme bir hukuk kaynağı mıdır?
Toplumsal ilişkileri düzenleyen hukuki ve sosyo-ekonomik bir araç olan sözleşmenin, tarafların özgür iradeleriyle karşılıklı rızalarıyla yapılmasının gerekli ve önemli olduğu, aynı zamanda hukuki açıdan meşru olduğu kuşkusuzdur.
Aşağıdakilerden hangisi iki taraflı hukuki işlemdir?
İki taraflı bir hukuki işlem olduğundan, sözleşme tarafların karşılıklı ve tutarlı irade beyanlarını gerektirir. Başka bir deyişle, tarafların irade beyanları tutarlı olduğunda sözleşme akdedilmiş olur.
Hukuk işlem türleri nelerdir?
Hukuki İşlemlerin Türleri İşlemler; hayatlar arası işlemler, pervasız işlemler, sebepli ve sebepsiz işlemler ve sorumluluktan kurtaran işlemler olarak sınıflandırılabilir.
Vekâlet tek taraflı hukuki işlem midir?
Vekaletname bir sözleşmedir. Temsil yetkisinin verilmesi tek taraflı bir hukuki işlemdir.
Sözleşmeyi tek taraflı feshetmek ne demek?
a) Fesih kavramı Fesih, esas itibariyle tek taraflı bir hukuki işlemdir. Bir sözleşme tarafının diğer sözleşme tarafına sözleşmeyi feshetme yönündeki irade beyanıdır.
Sözleşme nedir hukuk?
Gerçek veya tüzel kişilerin, birbirine uygun irade açıklamalarının bir araya gelmesiyle oluşan hukuki işlemdir.
İmzalanan sözleşme iptal edilir mi?
Sözleşmenin feshi, yalnızca ifası devam eden sözleşmeler (hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi, vekalet sözleşmesi, depolama sözleşmesi vb.) için mümkündür. Sözleşmeden dönme, derhal ve düzenli ifası gereken sözleşmelerde ve ifasına henüz başlanmamışsa ifası devam eden sözleşmelerde kullanılabilen bir fesih sebebidir.
Tek taraflı hukuki işlemler nelerdir?
Tek taraflı hukuki işlemler, istenilen hukuki sonucun elde edilmesi için tek bir kişinin irade açıklamasının yeterli olduğu hukuki işlemlerdir.
Sözleşme hükmü nedir?
Sözleşme, en az iki tarafın yasal bir sonuca ulaşmak için niyet beyanlarından oluşan yasal bir işlemdir. Sözleşme bağlamında, taraflar borçlular ve alacaklılar olarak anılır. Sözleşmelerde en az bir borçlu ve bir alacaklı olmalıdır. Alacaklı ve borçluların sayısı birden fazla olabilir.
Bağışlama sözleşmesi tek taraflı bir hukuki işlem midir?
c- Bağışlama genellikle tek taraflı bir anlaşmadır. Bağışın gerçekleşmesi için bağışçıdan ve bağış yapılan kişiden karşılıklı ve uyumlu niyet beyanları gerekir. Satışlarda olduğu gibi bağışlar da teklif ve kabul gerektirir.
Kağıt üzerinde yapılan sözleşmesinin bir hükmü var midir?
Borçlar Kanunu’nda belirtildiği üzere, sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi belirtilmediği sürece herhangi bir forma bağlı değildir. Kanundan kaynaklanan form türleri, adi yazılı form, resmi form ve sözlü formdur. Sözlü form yalnızca evliliklerde ve sözlü vasiyetnamelerde kullanılır.
İki taraflı anlaşma nedir?
İki kişi arasında belirli bir sözleşme ilişkisini kurmak amacıyla karşılıklı ve uyumlu irade açıklamalarıyla kurulan hukuki bir işlemdir[3].
Bir sözleşmenin geçerli olması için hangi şart zorunludur?
Bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için tarafların sözleşmeyi kendi özgür iradeleri ve bilinçleriyle yapmış olmaları gerekir. Taraflardan birinin zorlaması (cebir), korkutması (tehdit) veya aldatması (hile) yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir.