İçeriğe geç

Gümüşhane Hangi Ilden Ayrıldı

Gümüşhane il olmadan önce hangi ile bağlıydı?

Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinde Erzurum Vilayeti’ne bağlı olan Gümüşhane Sancağı, daha sonra 20 Nisan 1924 tarihli 491 sayılı Kanunun 89. maddesindeki “Vilayetin” unvanıyla 1925 yılında Trabzon’a bağlanarak vilayet olmuştur. 1925–1926 Trabzon Salnamesi’nde: “Gümüşhane vilayeti merkez kazasıyla birlikte…” denilmektedir.

Gümüşhane Erzurum’dan ne zaman ayrıldı?

Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinde Erzurum Vilayeti’ne, daha sonra Trabzon Vilayeti’ne bağlanan Gümüşhane Sancağı, 20 Nisan 1925’te 491 sayılı Kanunun 89. maddesindeki “Vilayetin” ünvanıyla vilayet haline getirildi.

Gümüşhane nereye bağlı?

Gümüşhane, Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Türkiye’nin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur. Gümüşhane ilinin nüfusu 141.702’dir. Bu nüfusun %75’i şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin alanı 6,4 hektardır.

Gümüşhane kökeni nedir?

Etimoloji Şehir, adını yakındaki gümüş madenlerinden almıştır. Bizans döneminde şehrin bulunduğu bölge Haldia (Çaldiya) olarak biliniyordu. 17. yüzyıldan itibaren yerleşim yeri Osmanlı kaynaklarında Gümüşhane olarak adlandırıldı.

Gümüşhane hangi ilden ayrılmıştır?

Tanzimat’ın ilk yıllarında Osmanlı Devleti’nin Batı kaynaklı idari yapılanma değişikliği nedeniyle Gümüşhane, Erzurum’dan ayrılarak Trabzon Vilayeti’ne bağlı bir liva haline getirildi.

Gümüşhane halkına neden halt denir?

Aynı yazara göre Gümüşhane ve çevresi Urartuların batı kanadını oluşturmaktadır. Urartuların en büyük tanrısı Haldi; yazılı tarih kaynaklarında Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt bölgelerinde yaşayan halka Halt denildiği belirtilmektedir. Urartu egemenliğinden sonra bölge Medler ve Persler’in egemenliğinde kalmıştır.

Erzurum eskiden nereye bağlıydı?

Bu nedenle Bayburt, Paşa Sancağı olarak Erzurum vilayetinin ana idari merkezi oldu. Kaynaklara göre bu hükümet 13 yıl, yaklaşık 1548’e kadar sürdü. Bu nedenle Erzurum bu dönemde Bayburt’tan yönetildi. Bu, Erzurum’un Bayburt ile bağlantısının tarihidir.

Kelkit ne zaman Gümüşhaneye bağlandı?

Kelkit 1840 yılında bir kaza geçirdi. İlçe merkezi olduktan sonra nüfusu hızla artmaya başladı. Trabzon Valiliği’nin Babi Aliye Kelkit’i Gümüşhane’ye bağlamayı istemesi üzerine Kelkit ve Şiran 1887 yılında Bayburt Sancağı’ndan çıkarılarak Gümüşhane Sancağı’na bağlandı.

Erzurum Bayburt ne zaman ayrıldı?

1927 yılına kadar Erzurum’a bağlı olan Bayburt, bu tarihte Gümüşhane’ye bağlandı.

Gümüşhane’de neden çok kilise var?

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gümüşhane, zengin madenleriyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gümüşhane’de uzun yıllar varlığını sürdüren medeniyetler ibadetlerini yerine getirmek için birçok kilise inşa etmişlerdir.

Gümüşhane nüfusu neden az?

Gümüşhane’nin nüfusu 2018 yılında 162 bin 748 iken 2020 yılında 141 bin 702’ye geriledi. 2021 yılında 150 bin 119’a yükselen nüfus, 2022 yılında yeniden düşüşe geçti. Nüfus azalmasının şehir dışına göç ve düşük doğum oranları gibi faktörlerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Gümüşhane’nin neyi meşhur?

Dut Pestili Gümüşhane, Doğu Karadeniz bölgesinin iç kesimlerinde yer alır. Adını gümüş yataklarının bolluğundan alır. Gümüşhane’de çok sayıda meyve, ceviz ve dut ağacı vardır. Özellikle kuşburnu ve dut küspesiyle ünlü olan Gümüşhane, çok sayıda akarsuyun bulunduğu dağlık bir coğrafyaya sahiptir.

Gümüşhane halkı Rum mu?

Gümüşhane ve çevresinde Hıristiyan nüfusun daha erken yayılmasının önemli nedeni, Trabzon-Pontus Yunan devletidir. Nüfus mübadelesi ve sürgüne kadar, Ortodoks ve Gregoryen nüfusun yaklaşık yüzde 30’u hala bölgede yaşıyordu ve sonraki yıllarda İslam, yüzde 100’lük bir payla baskın inanç sistemi haline geldi.

Gümüşhane Alevi mi?

Gümüşhane’deki ana dini renk Sünniliktir. Ancak son yıllarda, il halkı arasında geleneksel olarak var olan Alevi inancına ek olarak, Şii mezhebinin üyeleri de ortaya çıkmıştır.

Gümüşhane laz mı?

Türk milliyetçiliği ve edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Hüseyin Nihal Atsız, baba tarafından Torul’ludur. Gümüşhane ilimiz Karadeniz bölgesinde olduğu için “Laz var mı?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Gümüşhane’de Laz yerleşimi yoktur.

Şiran eskiden nereye bağlıydı?

Şiran, Gümüşhane’nin en eski ilçelerinden biridir. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinden öğrendiğimiz kadarıyla ilçe merkezi Erenkaya köyündeydi ancak 19. yüzyılda şimdiki ilçe merkezine taşınmıştır. Şiran, Farsça bir kelime olup “aslanlar” anlamına gelmektedir.

Kelkit ne zaman Gümüşhaneye bağlandı?

Kelkit 1840 yılında bir kaza geçirdi. İlçe merkezi olduktan sonra nüfusu hızla artmaya başladı. Trabzon valisi Babi Aliye Kelkit’in Gümüşhane’ye bağlanmasını isteyince Kelkit ve Şiran 1887 yılında Bayburt Sancağı’ndan çıkarılarak Gümüşhane Sancağı’na bağlandı.

Torul eskiden nereye bağlıydı?

Cumhuriyet döneminde Gümüşhane’nin ilçe merkezi olmuştur. Torul, merkez Gümüşhane ilçesinin batısında yer almakta olup, kuzeyinde Trabzon, güneybatısında Giresun, batısında Kürtün ve güneyinde Şiran illeriyle komşudur.

Gümüşhane hangi Türk boyundandır?

Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Azeri Escort